U ovome se krije tajna duševne radosti

203

Stanje vaše duše ovisi o tome što se nalazi u vašim mislima. Ako ste usredotočeni samo na sebe, zaboravite na mir i zadovoljstvo. Nijedna duša ne nalazi zadovoljstvo u sebi. Nijedna duša nije stvorena za to.

Stvorena je kako bi pronašla vrhovno zadovoljstvo u Nekome drugom (Psalam 107,9), a zatim da uživa u svemu ostalog zbog Nekoga drugog​​. (1. Timoteju 6,17).

Usredotočenost na sebe nikad neće dati zadovoljstvo našoj duši

Duša je stvorena za klanjanje, ali ne samoj sebi. Kada zaboravimo na to, ponovno se nađemo u bezizlaznom labirintu obmane koje nam pruža samoobožavanje. Znamo da nismo vrijedni obožavanja – bez obzira koliko to afirmirala današnja popularna psihologija. No mi ćemo iznova i iznova uživati u zadovoljstvu nas samih tako što ćemo dopustiti drugima da nas hvale i veličaju. Naša pala narav izgleda da vjeruje da ako nam se ljudi dive, tada smo uistinu vrijedni. Pa tako se osjećamo, zar ne?

Preokupacija sa samim sobom je zbunjujuća, jer kada gledamo samo na sebe ne tražimo Isusa (Hebrejima 12,2), a razočaravajuće je to što mi nikad nećemo u sebi pronaći ono pravo zadovoljstvo za kojim tragamo. Ono često dovodi do malodušnosti i očaja.

U čemu je rješenje?

  1. Odrecite se sebe tako što ćete svoj pogled skloniti sa sebe.

”Tada Isus reče učenicima svojim: ‘Ako, dakle, tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi. Tko hoće sačuvati svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi radi mene svoj život, naći će ga.”’ (Matej 16,24-25)

  1. Usmjerite svo pogled na Isusa. Samo On će dati zadovoljstvo vašoj duši (Psalam 63,1-3), te samo On ima riječi vječnoga života (Ivan 6,68)
  1. Služite drugima. Slomite svoju preoukipranost vlastitim potrebama te se usredotočite na potrebe i brige drugih. Naš Gospodin nam zapovijeda da ljubimo jedni druge (Ivan 13,3), te da služimo jedan drugome (Ivan 13,14)

Izvor preuzetog sadržaja: https://www.novizivot.net/2016/03/11/ovome-se-krije-tajna-dusevne-radosti/

PODIJELI