Otkriva li nam Bog s kime trebamo stupiti u brak?

265
Foto: Pixabay

Gospodin je odgovorio na Abrahamove molitve da mu podari sina Izaka znakom i posudom za piće (Postanak 24). Rekao je Hošei kada točno treba tražiti ženu i kakav tip osobe ona treba biti (Hošea 1,2). Anđeo se Josipu ukazao u snu i rekao da će mu Marija postati ženom (Matej 1,20).

Jasno je da kada to Bog želi, On može bez problema otkriti kada i za koga se trebamo udati ili oženiti. No djeluje li uvijek tako? Trebaju li samci diljem svijeta tražiti znakove ili čekati Boga da im dostavi ime i lokaciju njihovog budućeg supružnika ili supružnice?

Vjerojatno ne. Jasno je da je Bog bio vrlo jasan i određen kada je o svemu tome riječ i da to može ponovno učiniti. No postoji opasnost kada koristite svoje srce kao kompas usmjeravajući ga prema ovom muškarcu i onom muškarcu dok se nadate da će vam Bog dati signal da trebate početi vaš hod do oltara. Mudro je tražiti Božju pomoć kada tražite supružnika, ali dok to činite, imajte na umu ove tri stvari:

1. Osjećaji nisu činjenice

Kada je riječ o ljubavi i braku, osjećaji nisu najbolji barometar za Božju volju. U Biblijskim svjedočanstvima u kojima je Bog osobi otkrio supružnika, uvijek se za potvrdu koristilo nešto više od samih osjećaja. Abrahamov se sluga molio za znak i ugledao ga je. Hošei se Bog izravno obratio. Josipa je posjetio anđeo. Ako osjećate da vas Bog usmjerava prema određenoj osobi, pitajte ga da vam to potvrdi još nečim, a ne samo vašom intuicijom.

2. Uvijek se držite Riječi

Gospodin je Hošei dao vrlo čudne naputke za pronalaženje supruge.

Kada mu je Bog počeo govoriti, rekao mu je: „Idi, oženi se bludnicom i izrodi djecu bludničku, jer se zemlja bludu odala, odmetnuvši se od Jahve!“ (Hošea 1,2).

Ovo vam govorim jer je to iznimka od onoga što ću sljedeće napisati. (I radilo se više o široj slici u izraelskom narodu nego o braku Hošee i Gomere).

Ako želite znati koga je Bog odabrao za vašeg supružnika, proučavajte Njegovu Riječ. Mnogo je primjera u Pismima u kojima je Bog dao upute o tipu osobe za koju se trebamo vezati. Umjesto da se odnosite prema Božjoj volji kao prema magičnoj kugli i nadate se da ćete dobiti „da/ne“ odgovor, pažljivo slušajte Njegov glas dok čitate što je rekao.

3. Uvijek ostanite predani Gospodinu

Hoćete li ući u brak, kada ćete ući u brak i s kime čete ući u brak velika su pitanja. Odgovori su još i značajniji. Umjesto da stremite tome da vam Bog sve olakša i jednostavno vam dostavi ime vašeg budućeg supružnika i rezervira crkvu, mudrije je da ostanete predani Gospodinu.

Kao samac trebate tražiti Njegovu volju. Trebate ju tražiti i kada se zaručite. Tražite Njegovu volju i kada budete u braku. Nemojte pretpostaviti da, kada uđete u brak, sve poteškoće i težak rad prestaju. Cilj nije pronaći muškarca i udati se. Cilj je živjeti u predanju Božjoj bolji i biti predan Njegovim planovima u svim vremenima.

Autorica: Erin Davis; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Liesyoungwomenbelieve.com 

Dozvoljeno je kopiranje uz objavu ovog linka: https://www.novizivot.net/2018/01/08/otkriva-bog-stupiti-brak/

PODIJELI