NEVJEROJATNA LJEKOVITOST ŠUMSKIH JAGODA: Jedna šaka čini čuda za vaš organizam!

222
Snimka zaslona

Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji, treba znati da ipak sadrže puno veću koncentraciju hranjivih i ljekovitih sastojaka.

Šumske jagode su bogate vitaminom C, a samo jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.

Pored toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, željezo, kalcij, kalij, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan. Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utječe na kompletan metabolizam, mozak, živčani sustavi, krv i koštanu masu.

Također, sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprječava prelazak zdravih stanica u maligne.

Jagoda kao lijek preporučuje se za liječenje zatvora, zatim za liječenje reumatizma, jetre, anemije i nervoze. Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljetnog umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari.

Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osjetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Za čišćenje organizma, kao i protiv kamenca (pijeska) u bubrezima i žučnoj vrećici, poželjno je svakog dana u razdoblju od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ako se samelju i pomiješaju s jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro će doći i sok od šumskih jagoda.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje živčani sustav. Za njegu lica priprema se maska od šumskih jagoda, tako što se desetak plodova ove jagode samelje i pomiješa s malo mlijeka. Drži se na licu 2-3 sata ili još bolje tokom cijele noći, a jutro ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvježava lice, a koži daje lijep ten.

Šumske jagode pospješuju cirkulaciju, pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita. Beru se od svibnja do kolovoza.

Izvor: https://www.novizivot.net/2018/07/30/ljekovitost-sumskih-jagoda/

PODIJELI