Obzirom da ovih dana (danas posebno) gledam na ovom fejsu tolika proklinjanja jednih protiv drugih te širok repertoar raznih sočnih psovki jedni na druge, svak protiv svakoga, javne optužbe i osude a pritom su si svi u pravu, čudeći se usput tolikoj razjedinjenosti hrvatskog čovjeka a ne shvaćajući pritom da svatko takvim načinom komunikacije i razmišljanja itekako doprinosi tome. Sila ega radi na sve strane, priziva se i na Boga a sudi se i proklinje drugog, pritom nitko sebe ne vidi. Nitko za nikoga nema lijepe riječi. Netko napiše jedan dobar i moralan status, a već sljedeći status krši i pobija sve što je izmoralizirano u prethodnom. Proklinje se Crkva, proklinje se Kardinala sa (ne)prigodnim neprihvatljivim slikama koje to još sočnije nadopunjuju. Nikom ništa više nije sveto u Hrvatskoj u kojoj je velika većina katoličkog stanovništva. Što je netko sočniji i bezobrazniji, to mu se više aplaudira lajkovima i prigodnim komentarima na fejsu, što si žešći i prostiji, to si popularniji. Ego raste do neke vrste samopobožnosti. Naprotiv, rekne li netko nešto umirujuće, pokuša li malo umiriti situaciju, stati na loptu i slično, takav biva teško izvrijeđan sa prigodnim rečenicama koje ne bi želio ispisivati ovdje. Takav nikome nije normalan! Naziva ga se glupim moralistom. Ako ti se tijekom godina molitvi desila promjena u naravi i u duši te ne želiš psovati i proklinjati druge, ne želiš osuđivati nikoga, i ako pritom želiš samo biti u miru s ljudima i željeti mir, ako osjećaš u sebi ljepotu molitve i radost prihvaćanja i to iskažeš, i to se stavlja na stup srama.
No ja osobno ne odustajem, i dalje ne želim psovati nikoga, ne želim proklinjati drugoga, ne želim niti riječi reći protiv Crkve i njezinih svećenika, ne želim niti uzdizati svoj ego iako bi i to mogao na osnovu toga što sam takav da mogu imati utjecaj na okolinu, ne želim se pridružiti niti jednom trendu ovdje na fejsu tipa “ja sam tu jedino u pravu! ////Ne nisi, ja samo mogu biti u pravu!…itd”….
Iako sam danas i ovih dana bio nebrojeno puta ispsovan i predmet poruge, iako su se neki izrazili s porugom na moju “finoću i moralnost” (njihove riječi), i iako znam da će i ovaj moj tekst tako proći, ja ipak neću šutjeti pa tako napisah ovaj tekst. A za one koji će ovo nazvati moraliziranjem, poslužit ću se riječima koje sam danas nebrojeno puta pročitao na raznim statusima….”ovo je moj zid, kome ne paše, neka preskoči”…..(po mom mišljenju pomalo nepotrebna rečenica, ali…)
Doista ljudi, umirimo se…..ovo što se dešava samo još više raspiruje zlo među ljudima. Svako je protiv svakoga. Pokušajmo gledati jedni na druge s prihvaćanjem i mirom. Ne proklinjimo druge, ne klevećimo, ne sudimo. Užasno je ružno javno na svoje zidove prozivati razna imena i stavljati ih na javni stup srama ovdje na fejsu. Zar je teško zamisliti kako bi nama bilo i kako bi se osjećali da nam to netko čini. Kako se osjeća obitelj tih ljudi, djeca njihova koja su također prisutna na fejsu. Pri tom ne zaboravite da smo odgovorni za riječi koje izgovaramo i za ono što se zalažemo, jer navedemo li nekoga na krivo zahvaljujući našem egotripu, Bog će od nas tražiti naplatu za to. Sva proklinjanja, sve loše što činimo prema drugima….Bog kaže: “tako će ti biti i vraćeno”…Pustimo svoje takozvane pravde, jedino je Božja pravda ispravna, i iako nam se tako nekad ne čini, nema toga što Bog ne vidi, ali ne djeluje onako i tada kako i kada mi hoćemo…nego onako kako je Njegova volja. Zlo se ne pobjeđuje zlom, imajte to na umu. Zlo na zlo samo i dalje širi zlo i lupi nas kad-tad po glavi. Naprotiv, činite dobro, ljubite, molite i blagoslivljajte sve pa i one koji vam ne pašu ili kojima vi ne pašete. Samo tako otvorit ćemo put Božjem djelovanju i blagostanju među ljudima. Zar vam nije draže da hrvatska braća žive u miru jedni s drugima, zar nije bitno što će djeca naša naučiti od nas. Nitko od nas nije mali bog iako bi mnogi to željeli biti….samo jedan Bog na Nebesima! Nije teško učiti živjeti u skladu Božjeg nauka, samo trebamo odlučiti da to želimo. Izbor i slobodna volja ne znači nužno da trebamo drugima činiti loše, itekako se isplati činiti dobro….ne zbog mene, ne zbog ne znam koga, nego zbog Boga i mira s Njime! Za kraj, ne tražimo od drugih, nego pođimo od sebe!
On kaže: “BLAGO MIROTVORCIMA, ONI ĆE SE SINOVIMA BOŽJIM ZVATI!” (Mt 5, 9)

A dodat ću i ovo: “BLAGO ONOME KOGA LJUDI RAZAPINJU ZBOG ONOGA ŠTO ZA BOGA ČINI, VELIKA ĆE MU BITI PLAĆA NA NEBESIMA!”

Od srca svog svima želim istinski mir i obilje blagoslova Božjeg

Damir Bićanić

PODIJELI