Isus – u modi ili u srcu?

179

Mi Hrvati smo poznati po tome što pratimo trendove i najnoviju modu, kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu. Kad se pojavi nova i moderna odjeća ili obuća, svi hrle prema buticima kupiti kako bi bili u skladu s vremenom i među prvima koji su kupili moderni odjevni predmet ili novi model cipela. Pojave se novi mobiteli, odmah se stvaraju gužve pred dućanima s tehničkom robom. Sjetimo se pojave prvih tableta pa to su bile stvarno velike gužve u dućanima iako je tada tablet bio preskup za plaću prosječnog radnika u Hrvatskoj.

Osim ovih materijalnih u Hrvatskoj se prate i duhovni trendovi. Svi hrle na duhovne obnove, hodočašća, molitvene zajednice pa čak i nije bitno što pojedinci obilaze sva ta mjesta bez cilja i bez razloga, bitno je da se dođe jer danas je IN biti vjernik u Hrvatskoj. Kakvi su plodovi, to je manje bitno.

Ima li smisla pohađati duhovne obnove, hodočašća, molitvene zajednice ako nakon toga nema nikakvih plodova? Jesam li postao bolji čovjek ili bolji vjernik nakon mojih obilazaka i trčanja za duhovnim trendovima?

Ne bih volio da me netko krivo shvati – ja stvarno nemam ništa protiv duhovnih obnova, seminara, hodočašća i molitvenih zajednica, ali bih volio vidjeti kako se ubiru duhovni plodovi nakon obilaska njih. Ne vrijedi otići na duhovnu obnovu i na molitvena mjesta a da se ne vide promjene na bolje. Mnogi, iako su članovi molitvenih zajednica i redovni posjetitelji seminara i duhovnih obnova, ne otvaraju svoje srce Isusu, a predivan kršćanski karakter stvara se upravo u srcu.

Želim li biti dobar kršćanin, istinski sluga Kristov, moram se prilagoditi Kristovom mentalitetu, a ne ovome svijetu. U poslanici Rimljanima piše: “Nemojte se prilagođavati ovome svijetu! Naprotiv, preobličavajte se obnovom svoga uma.” (Rimljanima 12,2)

Zato se ne isplati trčati niti za novim mobitelima, automobilima, odjećom, obućom, poznatim javnim osobama kako bi napravili s njima selfie, jer trebamo to staviti na facebook profil da pokupimo što više lajkova. Isto tako, kada pohađamo seminare, duhovne obnove, molitvene zajednice, svetišta, neka to bude s razlogom kako bismo sami sebe promijenili na bolje, kako bismo postali bolji kršćani i bolji ljudi, a ne zbog trenda i zato što svi idu tamo.
Nemoj se mjeriti po modi nego po Isusu, a Isus se ne mjeri po modi. On je isti jučer, danas i sutra.
Neka nas sve prati Božji blagoslov!

 

J.Jurčević

PODIJELI