Ispuštanje pobožnosti

127

 

 

Pitanje:

Hvaljen Isus!

Recite mi ako se jedan dan izostavi molitva, a riječ je o devetnici sv. Riti trebam li ponovno krenuti od početka? Hvala!

 

Odgovor:

Vazda budi hvaljen!

Kao vjernici kršćani pozvani smo kroz molitvu osluškivati i otkrivati Božji naum u našem životu. Crkva nas poučava da možemo osobno stupati u odnos s Bogom, kao i preko svetaca koji su nam uzori načinom života. Pri tom je potrebno razgraničiti opasnost obožavanje ljudi od štovanja Boga preko njegovih ugodnika i u to ne upadati.

Vremenom su za rast u kršćanskoj duhovnosti nastale i različite pobožnosti prema pojedinim svecima, preko kojih štujemo Boga, tražimo njegov blagoslov i pomoć. U tradiciji Crkve organizirane su različite trodnevnice, devetnice s više ili manje dana sa zajednicom vjernika ali i koje se obavljaju osobno. Bog je pravedni sudac, ali i milosrdni Otac koji nije sitničar. Razumije, podnosi i prašta naše grijehe, slabosti i nedostatke.

U naše slabosti ubraja se mlakost i zaboravljivost ma s koliko čvrstom voljom stvorili životne odluke. U to ubrajamo i pobožnost koju obavljamo, ali smo je možda (ne)namjerno ispustili ili se nismo sjetili. Ako nam se takvo što dogodi nepotrebno je cijelu pobožnost započinjati iznova. Možemo produžiti dan više u obavljanju spomenute ili neke druge pobožnosti. U svakom slučaju važno je uz susrete sa zajednicom vjernika, imati i osobni odnos s Bogom. Prema nauku Katoliče Crkve do Boga dolazimo i preko štovanja njegovih svjedoka kao naših zagovornika.

Svi sveti i svetice Božje, molite za nas!

fra Mate Tadić

PODIJELI