Intervju s Hrvojem Zovkom

70

 

 

 

 

Hrvoje Zovkoje student ekonomije , ali najzanimljivije od svega od je animator mladih u Katedrali uznesenja svetoga Križa gdje je i središte Sisačke biskupije.

 

Dopisništvo za mlade: Što za mladog čovjeka kao što si ti znači pojam ” vjera ”

Hrvoje Zovko: Vjera je za mene temelj života. Ono bez čega čovjek nikako ne može ostvariti sebe. Kako se kaže, čovjek bez vjere je kao brod bez kormilara. Prve zaključke sam pronašao u obrazovanju. Kada sam završio osnovnu školu, taj dan je bio najsretniji, a već onaj sljedeći sam se osjećao kao da sam na početku. Zatim kraj srednje škole i prvi dan fakulteta. To je samo jedan jednostavni primjer kako uvijek težimo za nečime što je puno veće od nas, i kako smo stvoreni za nešto više, bolje, Istinito. Stvoreni za Nebo.

Dopisništvo za mlade: Znamo kakvo je danas vrijeme , svi su u žurbi , što bi njima poručio ?

Hrvoje Zovko: Danas je uistinu, kada pogledamo cjelokupno društvo, vrijeme kada, kako vole svi reći, čovjek nema vremena za sebe. A, kako će onda imati vremena za druge? U mojim mislima je sasvim druga slika, a to je da je vrijeme, “ono čega nam nedostaje”, zapravo sve što imamo. Bog nam je dao jako puno vremena, i to je jedan veliki dar. Ali, otac laži tu igra jako mudro i ovaj svijet ispunjava raznim sadržajima koji su prepuni hedonističkih užitaka. U svačijem srcu postoji jedna velika rupa, a ovaj svijet nam govori kako tu rupu trebamo popunjavati raznim “užicima” kao što su razne ovisnosti… Meni je uistinu previše vremena trebalo da shvatim da je ta rupa na srcu velika kao samo Nebo i da ju samo Nebo može ispuniti.

Dopisništvo za mlade: Hrvatska je u velikoj napetosti zbog donošenja zakona o oplodnji . Što ti misliš o tome ?

Hrvoje Zovko: Za mene je ovo pitanje jako jednostavno, no sam sebi često postavljam pitanje kako to objasniti drugima. Za mene je Crkva temelj života. I trebamo se svim snagama boriti da očuvamo život, onaj pravi, istinski život. Crkva je savršena, ali smo mi ljudi skloni grijesima i po nama je takva kakva je. Crkva stoji čvrsto na zemlji već 2000 godina i ne popušta pred ovakvim pitanjima. Crkva ne spušta kriterije jer govori o jedinoj i pravoj Istini koja se ne može mijenjati. Spuštanje kriterija je ono što rade sekte i različiti relativistički pokreti koji prihvaćaju sve kao “istinu”. To promatram kao kamenčić koji napravi pukotinu na staklu. Na prvi pogled to je samo mala pukotina, no ona se s vremenom počinje širiti. Upravo zbog toga ne smijemo popustiti pred ovakvim zakonima jer bi nakon toga ovom društvu koje je već odavno počelo spuštati kriterije sve postalo prihvatljivo.

Dopisništvo za mlade: Kako po tvojemu mišljenju mladi shvaćaju danas poziv od Boga ?

Hrvoje Zovko: Velik broj mladih okrenut je prema Bogu i hodi u Svjetlosti, po onom putu koji vodi do Njega. To možemo vidjeti na okupljanjima mladih katolika 5. i 6. svibnja ove godine u mom rodnom gradu Sisku. Ali, postojie mladi koji ne mogu prepoznati pravu istinu. “Kada su na glavi zelene naočale, sve nam je zeleno, a ako ih čvrsto držimo na glavi jako je teško drugima prikazati pravu Istinu.” Naravno, veliku ulogu pri formiranju stava prema Crkvi igraju mediji. Svi znamo da će od 100 informacija o Crkvi biti 99 negativnih, a ona jedna će biti dobro zakamuflirana u nadi da nitko neće primijetiti taj “jedini tračak nade u Crkvi”. Ako samop pogledamo Susret Hrvatske Katoličke Mladeži u Sisku ove godine 32000 mladih, niti jedan incident, a 90% medija naravno nije popratilo ovaj prekrasan i vrijedan događaj. Kada je u jednom razgovoru upitan policajac kako podnosi toliki broj ljudi, rekao je: “Da je barem svaki radni dan ovakav”. Samo mjesec dana poslije događa se jedna velika suprotnost u Splitu. Parada nekakvog ponosa (još uvijek ne znam kakvog ponosa). Naravno 90% medija je popratilo ovaj sramotni događaj, ovdje nije bilo 32000 ljudi, ovdje ih je bilo 300 i gotovo 3 puta više policajaca, a on incidantima nema smisla govoriti. Evo, ovo je samo mali prikaz kako drugi formiraju nas i svatko od nas si treba postaviti jedno pitanje. A TKO MENE (IN)FORMIRA??

Dopisništvo za mlade: Najdraže Evanđelje ?

Hrvoj Zovko: Ne bih htio posebno isticati ni jedan događaj jer svako evanđelje krije prvi biser za koji treba ponekad jako puno vremena da ga shvatimo. Ali mi se u zadnje vrijeme dosta mota po mislima Matej (18, 1-6) gdje se govori o tome tko je najveći u kraljevstvu nebeskom?..Tko god se ponizi kao ovo dijete, taj je najveći, a tko god poradi mene primi jedno ovakvo dijete, mene prima…

Dopisništvo za mlade: Što bi poručio mladima kako da se ponašaju kada dožive poziv od boga ?

Hrvoje Zovko: Mladi ne bojte se Krista. On je tu, zove vas i ljubi vas. Njegova je ruka uvijek pružena, ali mi smo ti koju ju moramo prihvatiti. Primimo Krista za ruku i obojimo život srećom, radosti, istinom i vječnošću. Uključite se u aktivnosti vaše župe, te zajedno u mladima, kroz njih i u njima prepoznajete Boga. “TKO HOĆE SLUŽITI MI NEKA IDE ZAMNOM” Bog vas blagoslovio! :-)))+

 

Matija Tišljar

 

 

{fshare}

 

 

 

dopisništvo za mlade

Dopisništvo za mlade

 

 

 

 

 

Nedavno objavljeno:

 

Kršćanstvo nekad i sad

Religijska poslušnost

Intervju s Markom Križancem, budućim studentom bogoslovije

U Svjetlosti hodimo – Susret hrvatske katoličke mladeži, Sisak 2012.

Intervju s biskupom Vladom Košićem

 

 

PODIJELI