Tajfun Mangkhut okomio se na glavni grad Filipina, Manilu, i prouzročio otprilike stotinu žrtava. Sedam pokrajina ostalo je bez električne energije. Posljedicama ove vremenske nepogode pogođeno je 4 milijuna ljudi

Claudia Valenti, Mate Žaja – Vatikan

Prema izvještavanju Svjetske meteorološke organizacije, tajfun Mangkhut je najsnažnija ovogodišnja tropska oluja. Vjetar je dostigao brzinu od 185 km/h i, nakon što je poharao Filipine, okomio se na Hong Kong i kinesku provinciju Guandong. Tajfun je u Zamboangi, na jugu Filipina, promijenio smjer pa sjever Filipina nije pogođen tako teško kao što se pretpostavljalo – rekao je za našu radijsku postaju svećenik Sebastiano D’Ambra, dugogodišnji misionar na Filipinima. Ovaj smo put bili bolje pripremljeni – rekao je svećenik D’Ambra – tako da je šteta manja u odnosu na tajfun Yolanda, koji nas je pogodio 2013.

Šteta uzrokovana tajfunom

Oluja je uzrokovala klizišta i poplave. Više sati nije bilo moguće utvrditi nanesenu štetu zato što u sedam provincija nije bilo električne energije, a i ceste su bile blokirane. Prema procjenama Ministarstva obrane više od 4 milijuna ljudi nalazi se u teškoćama te, kako izvještava agencija Asia News, procjenjuje se da je poginulo oko 100 osoba, od kojih je 40 zatrpano pod klizištem u blizini rudarskog grada Itogona (provincija Benguet), 200 km sjeverno od Manile.

Vlada primila međunarodnu pomoć

Vlada je za pogođene tajfunom počela primati iz inozemstva prve pakete pomoći. Agencija za međunarodni razvoj i Svjetski prehrambeni program pri Ujedinjenim narodima organizirali su u suradnji s Filipinskim odjelom za socijalnu pomoć i razvoj najmanje 1100 tona riže. Australija je pak ponudila najnužniju pomoć u prostiračima, pokrivačima i higijenskom priboru u vrijednosti 572.000 američkih dolara, čime će se opskrbiti najviše 25.000 osoba.

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI