Ekumenizam kroz usporedbu

47

Ekumenizam je kršćanski pokret oko kojega postoje različiti, ponekad oprečni, stavovi i nastojanja.

Neki mu pristupaju sa oduševljenjem, drugi ga s prijezirom odbacuju, a treći jednostavno nisu sigurni što o tome misliti. Jedni bi da budu nad svima, drugi da se prvi prvo njima pridruže, a treći bi da sami sebi budu vlast. Zbrka i pomutnja ponekad se održava podsjećanjem na nesretne epizode iz prošlosti ili potiče bukačinom religioznih i radikalnih pojedinaca u svim taborima.

No, mnoge uopće ne zanimaju prijepori i prepirke nego žele živjeti svoju posebnost u suživotu s drugačijima. Onima koji žele živjeti i učiti toleranciju može pomoći kut gledanja reformiranih kršćana. Reformirani vjernici ekumenska nastojanja vide kao mogućnost promicanja: zajedničkog suživota, uvažavanja različitosti, poticanje mira i razumijevanja te svjedočenja temeljnih evanđeoskih istina. Reformirani pogled uporište ima u Bibliji koja naučava što vjerovati i kako živjeti svoju posebnost, te ističe slijedeće načelo: »Težite za mirom sa svima …« Heb 12, 14a. Mir je stanje duha, a da bi se u društvu ukorijenio potrebno je na njemu raditi, a na to su pozvani svi. Nažalost kultura nerada, nereda i nemira nasljeđe je nesretne revolucionarne prošlosti, koja je postavila temelje i pustila korijenje izopačenog morala i danas vidljivog u svim dijelovima društva. Unatoč tomu što nas mračno nasljeđe, te izopačeni moral s kojim nismo raščistili svakodnevno pritišću; lustracija duha, promicanje istine i kultura mira obveza su svih.

Reformirano razumijevanje ekumenizma mogli bi pojasniti i sljedećom Isusovom porukom: »U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’?« Iv 14, 2. Dakle, ekumenizam bi biblijski i slikovito mogli opisati kao kuću u kojoj žive različiti ukućani. Zamislimo ukućane koji su stalno u sukobu i svako misli isključivo na sebe. Što bi se dogodilo s tom kućom? Polako, ali sigurno bi se srušila, a ukućani iako vlasnici – postali bi beskućnici! Svijet je kao kuća u kojoj žive različiti stanari. Svaki stanar treba vodi brigu o sebi, ali i poštivati drugačije, te raditi na tomu da mu život protiče u miru i blagoslovu.

Istinska su ekumenska nastojanja bitna jer potiču: mir, suživot, uvažavanje različitosti te načela sretnoga i blagoslovljenoga života!

Autor: Branimir Bučanović

 

Izvor: http://rkczg.hr/

PODIJELI