Thor Heyerdahl krenuo preko oceana na Kon-Tiki (1947.)

Dvadesetosmog travnja 1947. započela je jedna od najslavnijih i najneobičnijih pomorskih ekspedicija u 20. stoljeću. Naime, Norvežanin Thor Heyerdahl tog se dana sa svojom posadom otisnuo na splavi Kon-Tiki na put od Južne Amerike do Polinezije. Tim je pothvatom Heyerdahl želio dokazati da je moguće da su stanovnici Južna Amerike u doba prije Kristofora Kolumba naselili otoke na Tihom oceanu.

Splav Kon-Tiki bila je sagrađena od lokalnog drveta balse i od borovine, a drveni su elementi bili povezani pomoću užadi od konoplje. Dakako, željelo se imitirati tehniku koja je bila ostvariva u Južnoj Americi prije dolaska Europljana. Doduše, Heyerdahlova je ekspedicija sa sobom ponijela i nešto suvremene opreme – radio, karte, sekstant, satove i noževe, no Heyerdahl je tvrdio da su to sporedni elementi.

Na ekspediciju je krenulo šest ljudi (uz Heyerdahla još četiri njegova sunarodnjaka Norvežana i jedan Šveđanin) i jedna papiga. Sa sobom su nosili 200 kokosovih oraha i znatne zalihe druge hrane, kao i pitku vodu. Krenuli su iz luke Callao u Peruu (Callao služi kao luka za peruanski glavni grad Limu).

Tijekom 97 dana plovidbe splav Kon-Tiki doprla je do prvog polinezijskog atola, imena Puka-Puka. Nastavili su i uspješno dovršili ekspediciju 101 dan nakon polaska. Krajnji doseg bio im je atol Raroia. Ukupno su prevalili oko 6.980 kilometara, pri čemu im je prosječna brzina bilo oko 1,5 čvorova.

Ubijen predsjednik Afganistana Mohammed Daoud Khan (1978.)

Predsjednik Afganistana Mohammed Daoud Khan ubijen je 28. travnja 1978. godine. U predsjedničkoj palači u Kabulu ubili su ga komunistički pučisti, koji su zatim preuzeli vlast. Novim je predsjednikom ubrzo postao komunist Nur Muhammad Taraki, koji je također ubijen već sljedeće godine.

Ubijen je zatim i sljedeći afganistanski predsjednik Hafizullah Amin prilikom sovjetske invazije Afganistana, tako da se radilo o čak tri ubijena predsjednika u razdoblju od otprilike godine i pol dana. Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika držao je zatim Afganistan pod svojom okupacijom sve do 1989. godine. Još jedan afganistanski predsjednik, Burhanuddin Rabbani, ubijen je 2011. godine.

Spomenuti Mohammed Daoud Khan, prvi od ubijenih predsjednika, bio je kraljevskog podrijetla. Naime, otac mu je bio princ Mohammed Aziz Khan, brat nekadašnjeg afganistanskog kralja Muhameda Nadir-šaha. Predsjednikom je Mohammed Daoud Khan postao zbacivši s prijestolja svog bratića, posljednjeg afganistanskog kralja Muhameda Zahir-šaha, 1973. godine.

Ferruccio Lamborghini – slavni proizvođač automobila (1916.)

Ferruccio Lamborghini, jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila u 20. stoljeću, rođen je 28. travnja 1916. godine. Rodio se u mjestu Renazzo di Cento, na području talijanske regije zvane Emilia-Romagna.

Lamborghini se u početku bavio pretežito izradom traktora i to rabeći dijelove vojnih vozila iz Drugog svjetskog rata. Zbog velike potražnje i kvalitete traktora posao mu je išao dobro i ubrzo je preselio u veću radionu. U to vrijeme počeo je prerađivati Fiatova vozila za natjecanje u auto utrkama, a na nekoliko utrka je i sam nastupio. Godine 1963. godine počeo se baviti proizvodnjom sportskih automobila. Prvi automobil u proizvodnji bio je model Lamborgini 350 GT. Mnogi Lamborghinijevi modeli dobili su ime po borbenim bikovima, zbog njegove ljubavi prema borbama bikova u koridi, a bik se nalazi i na logu automobila.

Ferruccio Lamborghini bavio se u starosti i vinarstvom, a umro je u rodnoj Italiji 1993. godine, u 77. godini. Lamborghini je danas poduzeće u vlasništvu njemačkog proizvođača Audi AG, koje je ustvari poduzeće u vlasništvu Volkswagena.

Dennis Tito postao prvim turistom u svemiru (2001.)

Dana 28. travnja 2001. milijunaš Dennis Tito postao je prvim turistom u svemiru koji je sam financirao svoje putovanje. Poletio je toga dana na ruskoj letjelici Sojuz TM-32, zajedno s još dvojicom astronauta, prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Na njoj je proveo gotovo osam dana, obišavši planet u orbiti više od 120 puta, a zatim se vratio letjelicom Sojuz TM-31 na Zemlju. Put u svemir platio je Dennis Tito 20 milijuna dolara.

Inače, Tito je rođen 8. kolovoza 1940. u njujorškoj četvrti Queens. Obogatio se svojom tvrtkom Wilshire Associates, koju je osnovao 1972. u Kaliforniji, a koja se bavi investicijskim menadžmentom. U trenutku spomenutog leta u svemir imao je 60 godina. Zanimljivo je da je svojedobno bio diplomirao astronautiku i aeronautiku, a jedno je vrijeme bio radio čak i u znamenitom NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (engl. Jet Propulsion Laboratory – JPL).

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI