Markiz izveo prvi let preko Mount Everesta (1933.)

Dana 3. travnja 1933. prvi put u povijesti izveden je prelet preko najvišeg svjetskog vrha – Mount Everesta. Bio je to ambiciozan let koji je vodio markiz od Clydesdalea,  osobit britanski plemić i aristokrat. Njegovo je puno ime bilo Douglas Douglas-Hamilton i potjecao je iz jedne od najuglednijih škotskih obitelji. Naime, obitelj Douglas-Hamilton i danas drži po senioritetu najvišu titulu u Škotskoj – onu vojvode od Hamiltona. Spomenuti markiz od Clydesdalea bio je najstariji sin 13. vojvode od Hamiltona i za očeva života imao je počasnu titulu markiza od Douglasa i Clydesdalea, no to je skraćivano jednostavno umarkiz od Clydesdalea ili lord Clydesdale.

On je preletio Mount Everest u zrakoplovu tipa Westland PV-3. Radilo se o dvokrilcu s motorom Bristol Pegasus koji je proizvodio 630 KS. Motor je bio zvjezdaste konstrukcije s 9 cilindara i oko 28.000 kubika. Mount Everest visok je 8848 metara, a na toj visini zrak je rijedak, što predstavlja problem za disanje. Let preko Mount Everesta ukazao je na potrebu uvođenja zrakoplovnih kabina pod tlakom (dotad su piloti letjeli u otvorenim zrakoplovima).

Markiz od Clydesdalea kasnije je od oca naslijedio vojvodsku titulu, pa je postao 14. vojvoda od Hamiltona, a dobio je i čin komodora zrakoplovstva (engl. Air Commodore). Zanimljiva je njegova uloga u incidentu s Rudolfom Hessom – Hitlerovim zamjenikom Führera. Naime, Hess je svojedobno bio jedan od najbližih Hitlerovih suradnika (dijelili su nekoć čak i ćeliju u zatvoru), no tijekom Drugog svjetskog rata razišli su se u mišljenjima. Hess je smatrao da Njemačka ne bi trebala ratovati protiv Britanaca, pa je na svoju ruku poletio zrakoplovom u improviziranu mirovnu misiju u Veliku Britaniju.

Sletio je u Škotsku padobranom i tražio sastanak s vojvodom od Hamiltona (ranije markizom od Clydesdalea). Želio je da ga vojvoda, koji mu je bio kolega zrakoplovac, poveže s premijerom Churchillom. I doista, vojvoda je obavijestio Churchilla, no ovaj je odbio bilo kakve pregovore s Hessom. Dapače, Hess je stavljen u zatvor i ostao je u zatočeništvu do kraja života.

Washington Irving – poznati rani američki književnik (1783.)

Dana 3. travnja 1783. rođen je Washington Irving, američki književnik. Ime je dobio prema prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu, što nije neobično s obzirom da je Irving rođen upravo u razdoblju Washingtonovog trijumfa u Američkom građanskom ratu. Irving se rodio u gradu New Yorku, na otoku Manhattanu.

Za Irvingov je život važno bilo razdoblje koje je proveo u Europi, tijekom sedamnaest godina, od 1815. do 1832. godine. Na put u inozemstvo potakla ga je želja za spašavanjem obiteljske trgovačke kompanije. U tome naumu nije uspio, no u Europi se počeo baviti i drugim poslovima, postavši čak i diplomatom. Tijekom boravka u Europi duga je razdoblja proveo u Engleskoj, Španjolskoj i Francuskoj, usporedno gotovo neprestano pišući književna djela.

Najpoznatija djela su mu fantastične priče The Legend of Sleepy Hollow i Rip Van Winkle. Neki njegovi izrazi, poput Gotham kao nadimak za New York, postali su dio američkog folklora. Usto je pisao biografije (Georgea Washingtona, proroka Muhameda) i djela o povijesti Španjolske u 15. stoljeću gdje je obradio teme poput Kolumba, Alhambre, Maura itd.

U SAD se Irving vratio 1832. godine, a zatim se posvetio pisanju o američkom Zapadu (nedavno priključenim i do tada slabo istraženim teritorijima na krajnjem zapadu SAD-a). Godine 1842. imenovao je američki predsjednik John Tyler Washingtona Irvinga šefom diplomatske misije SAD-a u Španjolskoj. Irving je otputovao u Madrid i nastanio se ondje, a u SAD se vratio 1846. godine. Preminuo je 1859. u svojoj kući zvanoj Sunnyside, smještenoj uz obalu rijeke Hudson sjeverno od grada New Yorka.

Staljin postao generalni sekretar Partije (1922.)

Foto od:Bundesarchiv

Dana 3. travnja 1922. Staljin je postao generalni sekretar Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije. Zanimljivo je da je on bio prva osoba na toj funkciji. Naime, prethodno je postojala funkcijaodgovornog sekretara, a prije toga i funkcija tehničkog sekretara, no te su funkcije većinom označavale svojevrsne tajnike, a ne vođe.

Upravo je Staljin pretvorio svoju funkciju generalnog sekretara u poziciju vrhovne moći. U vrijeme kad je postao generalni sekretar Lenjin je još bio živ. Lenjin za vrijeme svoje vladavine nikada nije imao funkciju generalnog sekretara, nego je bio premijer (u sovjetskoj terminologiji – predsjednik SOVNARKOMA – Sovjeta narodnih komesara).

Kasnije su komunističke partije diljem svijeta prihvatile funkciju generalnog sekretara/prvog sekretara kao vodeću funkciju. Čak i danas u državama poput Kine, Sjeverne Koreje, Kube i Vijetnama tamošnji lideri drže upravo te funkcije.

Sinan-paša – vojskovođa i veliki vezir (1596.)

Dana 3. travnja 1596. umro je Sinan-paša Topojani, osmanski vojskovođa i državnik koji je bio veliki vezir Osmanskog Carstva upravo u doba Bitke kod Siska 1593. godine. Poznat je u Turskoj i kao Kodža Sinan-paša (tur. Koca Sinan Paşa). Rodio se u Topojanu u Albaniji vjerojatno oko 1520. godine.

Sinan-paša bio je veliki vezir u čak pet navrata, i to u razdoblju između 1580 i 1596. godine. Na tom položaju je i umro. U prva tri mandata bio je Sinan-paša veliki vezir u službi sultana Murata III. (unuka Sulejmana Osvajača), a u posljednja dva u službi Mehmeda III. (sina i neposrednog nasljednika Murata III.)

Sinan-paša imao je vojnih uspjeha, no velik je poraz Osmansko Carstvo doživjelo u Bitki kod Siska 1593. godine, kad je poginuo Hasan-paša Predojević kao i mnogi osmanski vojnici. U toj je krvavoj bitki poginuo i sultanov rođak Mehmed-beg.

U Srbiji je Sinan-paša postao zloglasan po tome što je 1594. dao spaliti posmrtne ostatke svetog Save kao kaznu za banatski ustanak Srba 1594. godine. Spaljivanje svečevih relikvija obavljeno je javno na području današnjeg Beograda.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI