Slavna pobjeda Hrvata nad Osmanlijama kod Ivanića (1586.)

Hrvatski vojnici ostvarili su pobjedu nad Osmanlijama, koja je snažno podigla optimizam u našim krajevima, šestog prosinca 1586. godine kod Ivanić-Grada. Naime, bilo je to doba kad je Hrvatska bila najjače pritisnuta od Osmanlija u čitavoj svojoj povijesti. Osmanlijske čete zalijetale su se tada gotovo redovito u okolicu Zagreba. Središnja Hrvatska bila je izravno izložena pustošenju, pljački naselja i odvođenju lokalnih stanovnika u roblje.

Uoči navedenog dana provalio je vojskovođa Ali-beg prema Vrbovcu u okolici Zagreba. Imao je sa sobom znatnu silu od oko 3.000 pješaka i 500 konjanika. Kretali su se prigorskim krajem usput spaljujući kuće i odvodeći muške i ženske zarobljenike.

Protuosmanske straže dojavile su vijest o provali pomoću zanimljivog komunikacijskog sustava – vituljača. To su bili svojevrsni krjesovi, odnosno upaljene vatre na specifičnim mjestima, preko kojih se signal dojavljivao s jedne na drugu postaju na velike udaljenosti. Vijest je došla do tadašnjeg hrvatskog bana Tome Erdödija – znamenitog borca protiv Osmanlija i jednog od tada najvećih hrvatskih feudalaca, vlasnika ogromnih posjeda od Varaždina do Siska.

Ban Erdödy skupio je vojsku i zajedno sa svojim mlađim bratom Petrom (vlasnikom Vrbovca) krenuo presresti neprijatelja. Do okršaja je došlo u blizini današnjeg Ivanić-Grada. Točna lokacija bitke bila je blizu sutoka rijeka Glogovnice i Čazme. Ban Erdödy odnio je pobjedu, unatoč malobrojnijoj vojsci. Osmanlije su bili tako temeljito poraženi da je čak i Ali-beg ubijen, i to sjekirom Nikole Pavlečića. Ivanić-Grad sa svojom tvrđavom ostao je na braniku Hrvatske sve do kraja stoljeća.

Hrvati su progonili poražene neprijatelje prema Čazmi, dok nije pala noć. Ali-begovu odsječenu glavu pobjednici su poslali kao poklon habsburškim vladarima u Beču.

piše: Dražen Krajcar

Centralne sile ušle u osvojeni Bukurešt (1916.)

Na današnji dan 1916. godine vojne jedinice Centralnih sila ušle su u rumunjski glavni grad Bukurešt. Zauzeće grada ostvarile su snage predvođene njemačkim generalom Erichom von Falkenhaynom, koji je još do kolovoza iste godine bio načelnik Glavnog stožera njemačke vojske. Ofanziva Centralnih sila na Rumunjsku započela je nakon što je ta zemlja ušla u Prvi svjetski rat na strani Antante 1916. godine. U samo četiri mjeseca uspjele su jedinice pod generalom Falkenhaynom i feldmaršalom Mackensenom zauzeti veći dio Rumunjske, a na današnji dan ušla je u Bukurešt austro-ugarska i njemačka konjica. Među njemačkim časnicima koji su sudjelovali u osvajanju Rumunjske bio je i mladi Erwin Rommel, feldmaršal iz Drugog svjetskog rata. Pobjednički njemački general Falkenhayn dobio je nešto kasnije u savezničkom Osmanskom Carstvu čak i čin maršala, a njegov kolega Mackensen bio je kao feldmaršal korišten u propagandne svrhe u razdoblju Hitlerovog Trećeg Reicha.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI