HVALA TI NA PRELIJEPOM MORU

FOTO: Angelika Teinzer


– Jadransko more zapravo je uvućeni zaljev Sredozemnog mora. Ime mu postoji još od antičkih vremena, i na latinskom je glasilo Mare Hadriaticum. Ime vjerojatno potječe od grada Adrije ili Hadrije, što je bio naziv samo za sjeverni dio zaljeva, no s vremenom to ime označavalo je cijeli zaljev. Naše more relativno je plitko, toplo, intenzivnih je boja, a prozirnost je izrazito velika. Obala je vrlo razvedena što je posljedica potapanja planina uslijed podizanja razine mora nakon poslijednjeg ledenog doba, time su ostali vidljivi samo vrhovi tadašnjih planina, današnji otoci, koji smjerom prate planine na kopnu. Naša obala ugrijana je sa 2400 do 2800 sunčanih sati godišnje, što je svrstava među najsunčanije europske obale. Duž obale ima 718 otoka i otočića, 389 hridi i 78 grebena, pa se Hrvatska opravdano naziva »zemljom tisuću otoka«.

Također, naša obala smatra se najčišćim morem u Europi!


….no dosta tih strogo službenih podataka. Znamo mi da postoje i drugi razlozi naše ”zaljubljenosti” u prelijepo nam more. Koliko ugodne za dušu i tijelo nam pruža je teško riječima opisati. To najbolje potvrđuju i mnogobrojni gosti koji pristižu na naše obale, turisti voze satima i satima samo da bi sebi priuštili malo te blagodati naše obale. I tako čine svake godine. Mnogi od nas ”domačih” cijelu godinu odvajamo i koječega se odričemo samo da bi si mogli ostvariti nekoliko dana ljetovanja. I dobro znamo koliko nam to vrijedi i znaći. Ljepota i zdravlje našega mora poznata je širom svijeta: slike, snimke pa čak i dokumentarni filmovi o našoj obali putuju do mnogih kutaka večine kontinenata. Mnoge turiste je upravo to potaknulo da dođu vidjeti uživo tu raskoš prirode! Jesmo li svijesni koliko smo sretni i blagoslovljeni ovakvim prelijepim, čistim, bistrim, primamljivim morem i obalom? Ako nismo, postanimo svijesni…i ČUVAJMO TO DAROVANO BLAGO!


Hvala Ti dobri Bože što nam nije nepoznanica pjesma cvrčka i let galebova, zamamni zalazak sunca, kao i šum valova dok se ljuljuškaju po kamenčićima, kao i pogled na zapjenjene valove koji udaraju o naše kamene obale, i taj zamalo opipljiv miris morskog zraka,…predivni Bože, hvala Ti na ovom djeliću Raja koji nam se pruža zamalo na dohvat ruke! Molimo Te, učini da tamo bude dostupan odmor ponajprije onima kojima je potreban za tjelesno zdravlje, a onda i svima onima kojima je takav odmor prvenstveno odmor za dušu. Ima li uopće onih drugih među nama? Ovdje ću se rado prisjetiti svih dobročinitelja koji svake godine pozivaju pod svoj krov obitelji koje nemaju mogučnosti otići o svom trošku na ljetovanje. Zar to nije prekrasno? Zar nije predivno svjedočiti takvim djelima dobročinstva gdje se bližnjima i na taj način pruži malo radosti i veselja? Uistinu je! I hvala Ti dobri Bože na svim ljudima otvorenog srca punog suosjećanja.

LIJEPO NAM JE TU, BOŽE! HVALA TI!

Lidija Jagarić

Poštovana braćo i sestre u Kristu!

Molimo vas ako imate nadahnuća da napišete molitvu za domovinu Hrvatsku iz srca i da nam pošaljete na email adresu [email protected] i vašu molitvu ćemo objaviti na našem portalu.Također neke molitve ćemo proslijediti i u nekoliko molitvenih zajednica gdje će se čitati pred Presvetim.

Zemljo Hrvatska,Bog te blagoslovio!

Izvor: www.put-istina-zivot.com

PODIJELI