BOŽIĆ: ROĐENJE GOSPODNJE

MISA POLNOĆKA

Skriveni Isus

25. prosinca 2016.

Iz 9,1-6

Tit 2,11-14

Lk 2,1-14

Za Josipa i Mariju koja je bila trudna, izvještava Evanđelje Božića, “ne bijaše mjesta u svratištu”. Rekli bismo u površnosti: “Ništa neobično. Ta tko će se baviti trudnom ženom koja je pred porođajem? Osim toga ona je bila nepoznata vlasniku svratišta.” Međutim, da je vlasnik znao da Marija nosi Mesiju, obećanog Kralja zasigurno bi primio njegovu majku. Da je znao!

Glavari svećenički i pismoznanci narodni koji su služili kralju Herodu u Jeruzaelmu znali su točno mjesto gdje se Mesija ima roditi. (usp. Mt. 2,3-6) pa ipak nisu pošli tamo. Štoviše, prema procjeni mudraca s Istoka znali su i vrijeme Kristova rođenja. Herad je čak štoviše primljena saznanja o Kristu htio podlo iskoristiti za eliminaciju novoga Kralja.

Rekao bih, rezimirajući ovaj tekst, da se ne radi toliko o neznanju ljudi u pogledu Kristova rođenja koliko o nevoljkosti, nehtjenju i nespremnosti da se on primi. Na Dan Suda će Krist govoriti: “Bijah gladan … Bijah žedan … Stranac bijah … Bijah gol … Bijah bolestan … U tamnici bijah…”

Kada to Isuse? “Što god ste učinili … Što god niste učinili …. jednome od ove moje najmanje braće, (ni) meni (ni) ste učinili!”

Mi to znamo! Znamo unaprijed, rekao si nam, Isuse, napisano je!

Kad bi učenici znali pitanja pisanog ili usmenog ispita sigurno bi naučili bar odgovore na njih.

Nije nužno da naši bližnji budu gladni, žedni, stranci, goli, bolesni, utamničeni a da uistinu potrebuju našu pomoć. Mogu biti osamljeni, stari, bespomoćni, neutješni, zbunjeni, nedorasli problemu koji ih tišti, zapostavljeni…

U širem smislu “jedan od ove moje najmanje braće” kako kaže Isus je baš svaki čovjek. Svaki treba nježnost, pozornost, pažljivo uho, zbrinutost, osmijeh, lijepu i toplu riječ, pohvalu …

Većinu ljudi, pa i kršćana, ustvari nije briga hoće li Isus negdje ostati sam, zabačen, nezbrinut, gol i gladan, neshvaćen, prezren …

Isus i danas mora tražiti milosrdno i suosjećajno srce da mu se pomogne u bijednicima. I teško ga nalazi. Sveti Franjo Asiški je dugo vremena obdarivao milostinjom siromahe, a onda je obukavši prosjačko odjelo počeo sam prositi. Htio je iskusiti što uistinu znači biti siromah i kako se kao istinski siromah osjećao njegov Učitelj Isus.

Majka Terezija je znala reći, za “pobožne” uši škakljive riječi: “Isus je u prostitutki. Savjetujmo je, iskreno zavolimo i zbrinimo je.”

Možda je u tvojoj neposrednoj blizini osoba kojoj nužno i odmah treba tvoja pomoć. Možda je ta osoba u tvojoj sobi, stanu ili kući. Možda je u istoj zgradi gdje si ti, pod istim krovom. Možda je ta osoba nemoćna, ostavljena, osamljena, paralizirana, u strahu ili depresiji. Možda je gladna ili ne može platiti stanarinu i režije, možda joj nema tko kupiti kruh i mlijeko. Ako prepoznaješ Isusa u posvećenoj hostiji prepoznaj ga i u potrebniku. Radi se o istom Isusu!

Ovaj Božić te poziva da otkineš nešto od sebe i da to daruješ svesrdno Isusu u bližnjem. Isus će ti uistinu uzvratiti jer se ne da nadmašiti u ljubavi.

Vlč. Vinko Pilić

 

PODIJELI