Biblija – Izmjene Biblijskog teksta

182

 

 

Pitanje:

Zanima me koliko puta do sada je Biblijski tekst izmijenjen? Hvala. BB

Odgovor:

Poštovana!

Vaše pitanje pokazuje da se interesirate za Bibliju kao Božju riječ i ono što me raduje je da želite biti sigurni u Njenu vjerodostojnost.

Međutim Vaše pitanje je ipak pogrešno postavljeno. Iz pitanja bi netko mogao zaključiti da se vremenom Biblija promijenila i da više nije autentična kao što je bila originalna nakon Božje objave. Sudeći po drugim djelima koji su otprilike jednako stari kao Biblija za očekivati bi bilo da se tako nešto i dogodilo. Npr. djela grčkih filozofa Aristotela i Platona su izmijenjeni u svojoj osnovi. Nekoliko prijepisa njihovih djela upravo to dokazuju. Međutim kada je o Bibliji riječ tu je stvar ipak nešto drukčija.

Početkom 20 stoljeća neka visoka kritika Bibliji je spočitavala upravo tu mogućnost. Kao dokaz biblijske nevjerodostojnosti iznosili su neke pojedinosti o kojima Biblija piše, ali arheolozi nisu pronašli za to nikakve tragove. Ipak nije prošlo dugo i arheolozi su pronašli te vanbiblijske tragove i dokazali kako se u Bibliju može imati povjerenje. Najveći dokaz u biblijsku autentičnost pokazuje otkriće Kumranskih spisa koji su otkriveni u prvoj polovini 20 stoljeća. To su Masoretski tekstovi Biblije pisani negdje prvo stoljeće prije Krista. Usporedbom tih tekstova ustanovljeno je da moderni tekstovi koji su nastali prepisivanjem suštinski se ničim ne razlikuju od tekstova Kumranskih spisa. Bez obzira na vremenski odmak od 2000 godina.

Kada ovdje govorimo o autentičnosti, tada govorimo o originalnim spisima, dok prijevodi su ustvari tumačenja prevoditelja. Prijevodi Biblije mogu biti različiti, ali ni oni ukoliko su koliko toliko ozbiljno urađeni ne odstupaju suštinski od poruke originala.

Spomenut ću samo jedan primjer strogosti kod prepisivanja biblijskih tekstova. Kada bi prepisivači prepisivali biblijski tekst, nakon završenog posla bila bi recenzija teksta od strane nekog drugog učenog čovjeka koji je bio za to zadužen. Ukoliko bi uočio i najmanju grešku u prijepisu, cijeli tekst bi bio totalno uništen i spaljen kako ne bi slučajno bio zamka da se Božja riječ ne interpretira u izvornom obliku. Kada bi prepisivač došao do mjesna gdje treba napisati Božje ime JHVH (što mi prevodimo kao Jahve) tada bi se otišao okupati, i čist i okupan napisao bi to ime. Nastavio bi pisati opet do slijedećeg mjesta i svaki puta prije nego napiše ime JHVH on bi se kupao.

Biblija sama za sebe tvrdi da je ona autentična. Isus je rekao: Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Matej 5,18.  Sveti Petar je samo to potvrdio i rekao: I imamo najpouzdaniju proročku riječ, i dobro činite što pazite na nju, kao na vidjelo koje svijetli u tamnome mjestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašima. 2. Petrova 1,19.

Da zaključim. Biblijski tekst vremenom nikada nije izmijenjen. Biblija je pouzdana Božja riječ kakva je i bila u vrijeme Isusa i apostola.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko

PODIJELI