Povezivanje Mediterana i Indijskog

Povezivanje Mediterana i Indijskog oceana postala je nužnost sve većim opsegom trgovanja Dalekog Istoka i Europe, a cestovni transporti bili su nesigurni kao stalne mete pljačkaša. Stoga je donešena odluka da se probije Sueski kanal, a na današnji dan 1859. godine su britanski i francuski inženjeri položili temelje za gradnju.

 

Automobili su počeli zujati gradskim ulicama

Automobili su počeli zujati gradskim ulicama pred tek nešto malo više od stotinu godina, no New York je već na samom početku pokazao da ima smisla za organizaciju i red: na današnji dan daleke 1901. godine uveli su registarske pločice.

 

Vrlo značajno otkriće

Vrlo značajno otkriće predstavili su svijetu Francis Crick i James D. Watson 1953. godine, objavivši članak u stručnom časopisu u kojem su objasnili strukturu DNA, što im je sljedeće godine donijelo i Nobelovu nagradu.

Rođen Oliver Cromwell

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti Olivera Cromwella, lorda zaštitnika britanske krune, prvu svjetovnu osobu koja je vodila Ujedinjeno kraljevstvo nakon što je na kratko uspio poraziti rojalističku vojsku i ovladati Britanijom.

Rođen Guglielmo Marconi talijanski fizičar i nobelovac

Guglielmo Marconi, talijanski fizičar i nobelovac, rođen 1874. godine, najpoznatiji po svom pronalasku radio telegrafa koji je godinama služio kao glavno sredstvo komunikacije na daljinu.

Izvor: http://metro-portal.hr

PODIJELI