Večer posvećena hrvatskim majkama

76

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatsko slovo u Zagrebu održana je tribina o Kati Šaljić, Majci Hrabrost, kako su je zvali, a u povodu desete obljetnice njezine smrti. Tom prigodom, prikazan je i dokumentarni film Mladena Pavkovića „Tako je govorila Kata Šoljić“, snimljen godinu dana prije njezine smrti.

O gospođi Šoljićm među ostalim su govorili prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, Anton Kikaš, Stjepan Šešelj i Mladen Pavković. Osobiti obol ovoj svečanosti dale su članice Udruge „Majke hrvatskih sokolova“, udruge, koju je i osnovala Kata Šoljić, a koje i dalje marljivo rade na čuvanju uspomene na ovu hrabru ženu, majke četvero poginulih hrvatskih branitelja, odnosno na čuvanju i promoviranju vrednota majčinstva kao najvećeg zaloga hrvatskog naroda.

Pjevački zbor „Hrvatska baščina“, pod vodstvom Jasenke Polić Biliškov, na veliko oduševljenje  izveo je nekoliko domoljubnih pjesama, koje je Kata obožavala.

Ova je večer posvećena svim majkama, a poglavito onima koje su izgubile svoje najmilije u Domovinskome ratu – rekao je Anton Kikaš, koji je za ovu prigodu stigao iz Toronta, na čijoj će televiziji biti prikazana i ova tribina.

Prof. Šeparović je pak dodao da država mora i treba više vrednovati žrtvu tih i takvih žena, dok se Mladen Pavković založio da jedna od najponosnijih majki u Hrvata dobije svoju ulicu i spomenik i u Vukovaru.

Na kraju tribine, Kikaš i Šešelj su Pavkoviću svečano uručili Priznanje Hrvatskog slova i Cratice Tv iz Toronta, dok mu je posebno priznanje predao prof. Šeparović, koji je svoj govor počeo ovako: Da nema Pavkovića, trebalo bi ga izmisliti!

Veliko priznanje Pavković je dobio i od dr. Andrije Hebranga, koji je uz ostalo u svojoj poruci napisao:  „Povodom dodijeljenog Vam priznanja primite moje iskrene čestitke! Nema nikoga tko se bori za hrvatske istine kao Vi. U ovom mraku demokracije i carstvu cenzure Vi probijate sve barijere i omogućavate istini  da nađe put  do hrvatskih duša. Hvala Vam na tome i neka Vam ovo priznanje bude podstrek za nastavak!

Na slici s dodjele priznanja Mladenu Pavkoviću (drugi s desna).

Danijel Špehar

PODIJELI